iOS: Foto’s zoeken op je iPhone en iPad

iOS Foto’s heeft een uitstekende zoekfunctie waarmee gebruikers kunnen zoeken naar identificeerbare objecten, plaatsen en attributen in je foto’s. Je kan bijvoorbeeld zoeken naar zon, rots, hond,… en alle afbeeldingen in de Foto’s app die overeenkomen met de gezochte trefwoorden worden weergegeven.

De gezochte foto’s bevatten elke foto die opgeslagen zijn in je albums en camerarol. Of deze nu gemaakt zijn met je iPhone/iPad of niet.

Zoeken naar iOS-foto’s door attributen te identificeren.

  • Open de Foto’s app op uw iPhone of iPad
  • Tap op het vergrootglas icoon in de rechterbovenhoek (=zoeken)
  • Tik een trefwoord in. Bv. zon, zee, rots, hond, …

Tijdens dat je typt zal je automatisch voorspellingen te zien krijgen. Door op een van de trefwoorden te tappen zal je alle foto’s zien.

In het onderstaande voorbeeld zocht ik in mijn foto’s naar ‘Zon’ en heb ik het album met Zonsopgang geselecteerd. Zoals je ziet zijn de resultaten zeer goed, al zit er hier en daar een verkeerde foto bij.

Probeer te streven naar duidelijke trefwoorden. Trefwoorden zoals “gitaar”, “auto”, “strand”, “rots”, “boom”, “meer”, “persoon”, “hond”, “konijn”, “stoel” en dergelijke werken heel goed, maar voel je vrij om creatief te worden en je eigen unieke trefwoorden te gebruiken, je zal waarschijnlijk onder de indruk zijn van wat je iPhone of iPad kan laten zien. Deze functie werkt het beste met bibliotheken met veel foto’s, omdat er meer materiaal is om mee te werken.

Deze zoekfunctie voor iOS-foto’s is vooral handig als je een bepaalde afbeelding wilt opzoeken waarvan je de datum of locatie in je bibliotheek niet goed kan onthouden, maar misschien weet je de plaats, een object of de beschrijving van de afbeelding.

De functie zoeken naar foto’s is krachtig en redelijk indrukwekkend, maar er zijn enkele tekortkomingen. Enigszins vreemd genoeg kun je echter niet naar gewijzigde attributen naar foto’s zoeken, dus als je markup-afbeeldingen, selfies, live-foto’s of schermafbeeldingen via deze functie probeert te vinden, krijg je geen resultaten, hoewel er afzonderlijk niet-gerelateerde screenshot- en selfiefotoalbums zijn . Desalniettemin zou het logisch zijn dat dergelijke dingen ook doorzoekbaar zijn, dus misschien zal een toekomstige iOS-versie die mogelijkheid bevatten.

Net als de gezichtsherkenningsfunctie van foto’s in iOS, kun je deze beeldindexerings- en zoekfunctionaliteit momenteel niet uitschakelen, dus als je niet wilt dat je afbeeldingen worden gescand op identificeerbare objecten, plaatsen, oriëntatiepunten en attributen, zal je de Foto’s app noch de iOS camera app mogen gebruiken.

Dezelfde zoekmogelijkheden voor foto’s is ook beschikbaar in de Mac Photos-app, hoewel het gebruik ervan enigszins verschilt omdat de interface duidelijk niet hetzelfde is als die op iPhone en iPad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *